Aandachtspunten bij de aanschaf van harmonicadeuren

door Woonfanaat
harmonicadeuren

Harmonicadeuren zijn weer eens wat anders dan de gewone openslaande deuren. Het zijn grote ramen die als een soort harmonica openschuiven. Deze kan je plaatsen in bijvoorbeeld kunststof kozijnen, houten kozijnen of aluminium kozijnen. Benieuwd naar de aandachtspunten waar je bij aanschaf op moet letten? Je leest het in onderstaand artikel.

Lichtinval

Een van de voornaamste redenen dat mensen voor harmonicadeuren kiezen in bijvoorbeeld de woonkamer is dat het voor veel meer natuurlijk lichtinval zorgt dan gewone openslaande deuren. Je kan namelijk ervoor kiezen, mits dat natuurlijk mogelijk is bij jouw woning, om een hele wand te laten vervangen door de harmonicadeuren. Zo kan je dus eigenlijk als het lekker weer is je hele muur in zekere zin opengooien. Dit is heerlijk voor in de zomer.

Binnen of buitenshuis

harmonicadeurNaast dat je met harmonicadeuren je woonkamer veel groter kan laten lijken door deze deuren te plaatsen naar de tuin kan je ook kiezen voor deze deuren binnenshuis. Zo kan je bijvoorbeeld als het nodig is je woon of slaapkamer opdelen in twee ruimtes door de deuren te sluiten. Deze soort deuren stralen namelijk een moderne en dure sfeer uit, dus als je een moderne inrichting wilt dan kan de harmonicadeur zeker niet ontbreken.

Materiaalsoort

Er zijn verschillende materialen waar je de deuren van kan laten maken zoals: kunststof, aluminium, hout en staal. Aan deze materialen hangen natuurlijk verschillende prijskaarten en esthetische kenmerken. Bij kunststof hoef je bijvoorbeeld minder onderhoud te plegen dan bij hout alleen ziet het er wel wat minder warm uit dan hout. Let ook op bij je keuze wat het minst inbraakgevoelig is. Ga dus voor een stevig materiaal en laat een goede beveiligingsmechanisme plaatsen dat de deuren niet al te eenvoudig te openen zijn.

Hoe werkt een harmonicadeur?

Aan de boven en onderkant van de wand wordt een rail geplaatst waar de harmonica deur in geplaatst wordt. Met een goed systeem zal het schuiven van de deuren heel makkelijk en licht zijn. Eventueel kan je nog een gewone deur ín je harmonica wand laten plaatsen zodat je niet altijd alles open hoeft te schuiven als je even naar de tuin wilt. In de winter zal je bijvoorbeeld niet je hele wand willen openen. Door middel van zware onderdelen en scharnieren kunnen de deuren op een duurzame manier geopend en gesloten worden. Vraag altijd even na bij het aanschaffen van de harmonica deuren welke installatie in jou geval het beste past.

Misschien ook interessant