Alle soorten ladders in één overzicht

door Woonfanaat
soorten ladders

Bij het kiezen van de juiste soort ladder, kun je verschillende factoren mee laten spelen. Elke ladder heeft zijn eigen specifieke mogelijkheden en eigenschappen. Om tot juiste keuze te komen wordt er hieronder meer informatie gedeeld over verschillende soorten ladders.

Enkele ladders

De bekendste en de meest verkochte ladder is de enkele ladder. Deze enkele ladder wordt in een hoek van ongeveer 75 graden tegen een muur of gevel geplaatst. De meeste huishoudens hebben deze ladder in de schuur of berging staan en wordt vaak gebruikt voor klusjes en/of werkzaamheden met kleine hoogteverschillen. De lengte van een enkele ladder kan variëren van 3 tot 8 meter.

Tweedelige opsteekladders

De tweedelige ladder bestaat uiteraard uit twee delen en wordt ook wel een reform- of opsteekladder genoemd. De reformladder is te gebruiken zonder dat de ladder perse ergens tegenaan hoeft te staan, hij staat dus evenwichtig en stabiel vanuit zichzelf. De opsteekladder bestaat uit delen die langs elkaar kunnen schuiven, dit type ladder is geschikt om snel te switchen tussen verschillende hoogtes.

Driedelige reformladders

Deze laddersoort is te vergelijken met de opsteekladders, maar dan met een deel uitgebreid wat uitschuifbaar is. Deze ladder is ideaal om klussen in de hoogte uit te voeren in kleinere ruimtes. Doordat de ladder op zichzelf staat ben je niet afhankelijk van vrije wanden om desbetreffende klus in de hoogte uit te voeren.

Vouwladders

De crème de la crème onder de ladders zijn toch wel de vouwladders. Deze ladders kunnen elke klus of actie tot een goed einde brengen. Door een stevige bouw zijn deze ladders zeer stabiel en veilig.
Door de scharnierpunten van de vouwladder is de ladder zowel als enkele- als reformladder te gebruiken. Een ander woord voor ‘tredes’ zijn ‘sporen’. Deze zijn ook aan beide kanten van de vouwladders in hoogte verstelbaar. Dat maakt dat de vouwladder in tientallen standen te gebruiken is.

Telescoopladders

Telescoopladders zijn zowel bij particulier als professioneels zeer geliefd. De telescoopladders vallen daarentegen wel in het wat duurdere segment. Deze ladder biedt echter alleen maar voordelen en kan altijd en overal de klus klaren. Deze laddersoort is licht, dus gemakkelijk te vervoeren en verplaatsen.

Professioneel of semiprofessioneel

Het verschil tussen deze twee opties is afhankelijk van de veiligheidseisen die de ladders bevatten. Deze eisen zijn opgesteld door de Arbowet. Voor de particulieren en de wat minder gespecialiseerde klusser is een semiprofessionele ladder een prima optie.

Misschien ook interessant