Daarom wordt plexiglas gebruikt in de bouw

door Woonfanaat
plexiglas in de bouw

Plexiglas kent ontzettend veel voordelen ten opzicht van gewoon glas, daarom wordt het steeds vaker gebruikt in de bouw en bij nieuwbouw. Door de vele toepassingen en de mogelijkheid plexiglas in uiteenlopende vormen op maat te maken, is het een bijzonder interessant alternatief voor glas – in bepaalde gevallen. Je leest hier waarom dit zo is.

Plexiglas, wanneer wel of juist niet?

We zijn het ons lang niet altijd bewust, maar plexiglas wordt vaker gebruikt in de bouw dan het op het eerste gezicht lijkt. Glas kan soms simpelweg te duur of zelfs te gevaarlijk zijn. Denk aan tussenschotten tussen balkons. Deze zijn ofwel van kunststofplaten gemaakt, of van (gematteerd) plexiglas. Plexiglas kan voor buitenshuis gebruik ontzettend handig zijn. Het is praktisch onbreekbaar, in tegenstelling tot glas.

Bouwbedrijven gebruiken plexiglas voor diverse toepassingen bij de bouw van nieuwbouwwoningen. Zo kan plexiglas ideaal in de badkamer en keuken gebruikt worden om afscheidingswanden te creëren bijvoorbeeld. Maar ook lichtkoepels in het dak worden vrijwel altijd van plexiglas op maat gemaakt.

Voor- en nadelen plexiglas

Plexiglas is een zeer veelzijdig materiaal wat vele voordelen kent ten opzichte van glas, maar ook enkele nadelen die benoemd moeten worden.

Voordelen plexiglas:

  • Lichter materiaal dan glas
  • Vrijwel onbreekbaar, in tegenstelling tot glas
  • Kent een lange levensduur, evenals glas
  • Is in vele vormen op maat te maken en is hiermee meer flexibel dan glas
  • Goedkoper dan glas
  • Houdt warmte zeer goed vast, goede isolerende werking

Nadelen plexiglas:

  • Plexiglas houdt geen UV straling tegen, waar echt glas dit wel doet
  • Het materiaal is niet hittebestendig, in tegenstelling tot glas
  • Plexiglas is gevoelig voor krassen -vanwege het relatief zachte oppervlak
  • Plexiglas is brandbaar (aangezien het een kunststof is)

Plexiglas functioneert soms ook als dubbele glaswand bij ‘dubbel glas’. Op deze wijze worden de beste kwaliteiten van twee materialen optimaal benut en met elkaar gecombineerd.

Plexiglas in winkels en restaurants

Sinds winkels, restaurants en het bedrijfsleven noodgedwongen hygiënische maatregelen willen en moeten nemen, is het gebruik van plexiglas nog veel meer toegenomen. Denk aan het creëren van een barrière van plexiglas tussen medewerker en klant. Dit zowel vanuit hygiënisch oogpunt als ook vanuit veiligheidsoogpunt. Plexiglas is perfect op maat te laten maken, hierdoor is iedere gewenste vorm mogelijk en past het in vrijwel iedere ruimte.

Plexiglas voor eigen gebruik

Thuis is plexiglas een ideaal middel om kleine, kapotte ruitjes te vervangen. Denk aan het raampje in woonkamer deuren, of boven de deur bijvoorbeeld. Het is in dat geval veel voordeliger om plexiglas te laten plaatsen in plaats van gewoon glas. Ook ten behoeve van andere raampartijen, zoals in een blokhut, tuinhuisje, de schuur of overkapping, is het gebruik van plexiglas nuttig. Het kan een flink stootje hebben, dus je hoeft niet bang voor schade te zijn en het is een mooi, goedkoop alternatief voor dubbelglas. Veel kant-en-klare tuinbouwwerken (zoals tuinhuisjes en overkappingen) worden standaard geleverd zelfs met plexiglas.

Misschien ook interessant