Dit zijn de stappen die je neemt wanneer je een haard uitzoekt

door Woonfanaat
haard

Wil je graag een open haard aanschaffen om de sfeer en warmte in huis toe te laten nemen? Dan zijn er heel veel opties mogelijk. Denk hierbij aan een gashaard, houtkachel, elektrische haard en ga zo maar door. hieronder de stappen die je kunt doorlopen wanneer je een haard uitzoekt.

Brandstof

Wil je een haard aanschaffen om niet alleen meer gezelligheid, maar ook meer warmte in huis te krijgen? Dan is een gas of houthaard de beste optie. Echter dien je dan wel goed te kijken naar het vermogen, deze geeft namelijk de warmteopbrengst aan. Deze haarden kunnen ook in plaats van de hoofdverwarming gebruikt worden, dit in tegenstelling tot een elektrische of bio-ethanolhaard.

Functie van de haard

Bedenk goed of je een haard aan wilt schaffen om de sfeer te verhogen, te verwarmen of beide opties. Dit bepaald namelijk grotendeels wat voor soort haard je aan kunt schaffen. Een gas- of houthaard zorgt naast sfeer ook voor warmte. Een elektrische- en bio-ethanol kachel zorgen voornamelijk voor meer sfeer, maar voor weinig extra warmte.

Aansluitingen

Een elektrische- of bio-ethanolhaard is vaak eenvoudig te installeren en in vele huizen te plaatsen. Bij gas- of houtkachels moeten de juiste voorzieningen getroffen worden. Denk hierbij aan een goed rookkanaal, juiste ventilatie en de goede manier van plaatsen om ervoor te zorgen dat de haard veilig gebruikt kan worden. Laat dit voor de zekerheid altijd checken door een specialist op dit gebied.

Prijs

Kachels zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten en prijscategorieën. Je kunt haarden voor vijfhonderd euro aanschaffen, maar ook voor duizenden of tienduizend(en) euro’s als je voor een designmodel gaat. Zeker als de juiste aansluitingen nog niet aanwezig zijn om de haard op de juiste manier te kunnen installeren.

Plek in huis

Denk goed aan de plek in huis waar je de kachel laat plaatsen. Zorg ervoor dat je de juiste zichtzijden van tevoren bedenkt en dat je de haard ook nog goed kunt zien als je iets in de woonkamer wilt veranderen. Er zijn haarden die je vanuit één kant kunt zien, maar ook haarden die je vanuit verschillende kanten kunt zien door glazen doorkijkjes. Ga dus van tevoren kijken bij diverse winkels om inspiratie op te doen. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit bij het kiezen van de juiste plek voor je haard.

Misschien ook interessant