Droge lucht in huis oplossen? 5 tips!

door Woonfanaat
droge lucht in huis

Droge lucht is echt iets voor de wintermaanden. De verwarming gaat weer aan en er wordt vaak onvoldoende geventileerd. Juist omdat te droge lucht voor klanten kan zorgen is het goed om voor een oplossing te kiezen. En die zijn er absoluut.

Als de verwarming weer aangaat en de dagen duren voort wordt de lucht in een woning vaak ook droger. Droge lucht kan voor hoesten en andere ongemakken zorgen. Goed om daar een oplossing voor te vinden dus. Waarbij je kunt denken aan het plaatsen van bakjes water aan de verwarming. Ook aan een luchtbevochtiger. Laten wij eens een kijkje nemen naar de klachten van te droge lucht in een woning en praktische oplossingen.

Droge lucht in een woning komt gedurende de wintermaanden vaker voor dan andere seizoenen. De reden hiervoor is dat de verwarming weer gaat branden waardoor vocht uit een woning zal worden verdreven.

Klachten door droge lucht in een woning

De meest voorkomende klachten zijn droge en veelal branderige ogen. Maar ook hoesten komt vaak voor. Door de droogte in een woning komt stof nu eenmaal eerder vrij, waar je behoorlijk veel last van kunt hebben. Zeker voor mensen met astma of een allergie is het dus belangrijk om voor voldoende luchtvochtigheid te zorgen. De ideale luchtvochtigheid is rond de 55 procent. De meeste klachten beginnen bij een luchtvochtigheid die lager is dan 40 procent.

Plaats verwarmingsbakjes aan radiatoren

Het klinkt misschien een beetje als grootmoeders tijd. Van die bakjes met water aan de radiatoren. Maar het helpt absoluut en kan het probleem helemaal oplossen. De bakjes reguleren het vocht als de verwarming aanstaat middels verdampen. Wanneer je voor verwarmingsbakjes kiest is het goed om kinderen uit de buurt te houden. Het water in de bakjes kan bijzonder warm worden. Het laatste dat je wilt is natuurlijk dat je kind het over zich heen krijgt.

Laat vochtige was in huis drogen met deuren open

Wanneer je een was hebt gedraaid is het goed om deze binnen in huis te laten drogen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een overloop of in de waskamer zelf. Waarna je de deuren natuurlijk open laat staan zodat het vocht door de woning kan worden opgenomen. Het huis gaat hierdoor ook nog eens heerlijk naar wasmiddel ruiken. Voor veel mensen is dit dan ook de gouden tip die niet mag ontbreken.

Laat de douchedeur na het douchen open

Na een warme douche de deuren open zetten is eigenlijk nog het meest effectief. Zeker als je met een gezin te maken hebt. Maar zorg er ook voor dat er ventilatie blijft. Anders komen er schimmels in de badkamer en andere ruimtes. Blijf ondanks dat je de deur dus open zet ook de ventilator gebruiken en laat het raam op kierstand staan. Je wilt absoluut geen schimmels in een badkamer.

Verlaag de temperatuur in huis

Een heerlijk verwarmd huis is natuurlijk ontzettend lekker. Maar je kunt het natuurlijk ook overdrijven. Zorg er daarom voor dat de temperatuur gelijk blijft tot een graad of 21. Voor slaapkamers is een lagere temperatuur natuurlijk perfect. Je kunt denken aan 16 graden.

De temperatuur van een woning bepaald ook de luchtvochtigheid of beïnvloed deze. Het is dus zaak om de temperatuur niet meer dan nodig is te beheersen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning in de nacht te laten afkoelen. Zodat de luchtvochtigheid weer kan toenemen. Wat uiteindelijk ten goede komt van je gezondheid.

Kies voor een elektrische luchtbevochtiger

Tot slot de elektrische luchtbevochtiger. Deze is er in veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Een beetje afhankelijk waar je behoefte aan hebt. Is er alleen behoefte aan het bevochtigen van lucht? Wil je ook geur en allergie filteren of lucht circuleren. Het is mogelijk en daarom moet je dus goed opletten dat je de juiste luchtbevochtiger kiest.

Daarnaast kunnen moderne luchtbevochtigers ook de luchtvochtigheid meten. Waarna ze zelf aan de slag gaan met deze aanvullen als dit nodig is. Zorg er wel voor dat er altijd water in het reservoir van het apparaat aanwezig is. Anders heeft de bevochtiger geen invloed of functie.

Last van een droge lucht in de slaapkamer? Let er bij het kiezen van een elektrische luchtbevochtiger op dat sommige veel geluid maken en dus minder geschikt zijn voor in de slaapkamer.

Meer planten in huis

Het plaatsen van meer planten is absoluut een aanrader als je last hebt van een droge lucht in huis. Het beste kun je kiezen voor planten in je huis die veel vocht afgeven. Elke plant verdampt vocht, echter zijn er een aantal planten die net iets extra vocht afgeven. Juist deze planten, zoals bijvoorbeeld de Aloë Vera of Goudpalm, zijn een aanrader als je last hebt van een droge lucht in huis.

Misschien ook interessant