Gipsplaten monteren? Bekijk deze tips!

door Woonfanaat
Gipsplaten monteren

Wil jij een scheidingswand gaan maken op de zolder? Of heb je een andere plek waar je gipsplaten wilt gaan monteren? Dan heb je verschillende keuzes die je kunt maken. Gipsplaten bevestigen kan namelijk op verschillende manieren. Zo kun je een scheidingswand bevestigen waar de naden en de gaten van de schroeven zichtbaar blijven. Vind je dit niet mooi? Dan kun je er ook voor kiezen om deze naden af te werken. In dit blog bericht geven we je graag meer tips over het monteren van gipsplaten.

Welke gipsplaten ga je monteren?

Wil je een plafond van gipsplaten maken, of ga je voor een scheidingswand van gips? Dan kun je de keuze laten vallen op verschillende soorten gipsplaten. In eerste instantie kun je kijken naar verschillende diktes. De dikte van de platen hebben een andere stevigheid, geluidsisolatie en benodigde tussenruimte. Ook kun je kiezen voor groene gipsplaten. Deze zijn voornamelijk bedoeld om te monteren in vochtige ruimtes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een toilet, badkamer of keuken. Bij het monteren van gipsplaten kun je kiezen voor verschillende afmetingen. Hoe groter de gipsplaten zijn, hoe minder naden je gaat zien die je eventueel gaat afwerken. Ook het gebruik van gipsplaat pluggen kun je naderhand gemakkelijk wegwerken.

Hoe bevestig je gipsplaten?

Als je gipsplaten wilt gaan bevestigen in een ruimte, moet je goed kijken naar het raamwerk dat je plaatst. Deze zorgt ervoor dat je de gipsplaten namelijk gemakkelijk kunt plaatsen. Het raamwerk bepaald daarnaast ook direct de grootte van de gipsplaten. Zorg er daarom voor dat je voordat je het frame plaatst, je ook de afmetingen van de gipsplaten weet. Vervolgens kun je de gipsplaten vast schroeven aan het raam. Zorg dat je altijd gipsplaat pluggen gebruikt als je deze vast wilt schroeven. Op deze manier beschadig je de gipsplaten zo min mogelijk, waardoor de kans op breuken of scheuren zo klein mogelijk blijft.

Hoe ga je de gipsplaten afwerken?

Op het moment dat je de gipsplaten hebt bevestigd, kan het wenselijk zijn om ze mooi af te werken. Dit kun je doen voor zelfklevend wapeningsgaas te bevestigen. Dit brengt een extra stevigheid aan het gips. Vervolgens ga je met voegenvuller aan de slag. Hiermee vul je alle gaten en naden op en maak je het egaal. Als dit gedroogd is, ga je er nog een keer overheen met voegenfinisher. Als ook deze toplaag uitgehard is, ga je de hele muur schuren. Hiermee maak je het egaal. Tot slot kun je nog een voorstrijkmiddel gebruiken. Na ongeveer 24 uur zie je niets meer van de gaten en naden! Je kunt er nu voor kiezen om de wand af te werken met behang of verf!

Tips voor de afwerking

Als je de gipsplaten gaat afwerken, is het van belang dat ze goed droog zijn. Anders kan het voorkomen dat er scheuren ontstaan in het gips. Ook kun je in plaats van een gehele afwerking kiezen voor een dunne kit in de naden. Mocht je wel kiezen voor een voegenvuller, zorg er dan voor dat je genoeg gebruikt, zodat ook echt alles gedaan is!

Misschien ook interessant