Een speelkleed in de woonkamer: tips en advies

door Woonfanaat
speelkleed in de woonkamer

Een speelkleed in de woonkamer is een uitstekende manier om een kindvriendelijke, maar toch stijlvolle ruimte te creëren. Het biedt een veilige en comfortabele plek voor kinderen om te spelen, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan het esthetische aspect van de woonkamer. Dit artikel geeft uitgebreide tips over het kiezen van het perfecte speelkleed dat zowel functioneel als mooi is.

Waarom een speelkleed in de woonkamer?

 1. Veiligheid en comfort: Een speelkleed biedt een zachte ondergrond die essentieel is voor de veiligheid en het comfort van spelende kinderen. Het helpt bij het voorkomen van verwondingen bij vallen of stoten.
 2. Ontwikkelingsvoordelen: Het is belangrijk voor kinderen om een eigen plek te hebben waar ze kunnen spelen en leren. Een speelkleed baby kan helpen bij de motorische ontwikkeling en sensorische stimulatie.
 3. Bescherming van de vloer: Het kleed beschermt je vloer tegen krassen, morsen en andere beschadigingen die door speelgoed of activiteiten van kinderen kunnen ontstaan.

Hoe kies je het perfecte speelkleed?

 1. Materiaal: Kies voor een zacht, comfortabel materiaal dat makkelijk schoon te maken is. Materialen zoals katoen of wasbaar synthetisch materiaal zijn ideaal. Het is ook belangrijk dat het materiaal hypoallergeen en niet-toxisch is.
 2. Grootte en vorm: Zorg ervoor dat het kleed groot genoeg is voor de speelruimte van je kind, maar ook past binnen de beschikbare ruimte in je woonkamer. Overweeg een opvouwbaar of oprolbaar kleed voor gemakkelijke opslag.
 3. Design: Kies een ontwerp dat past bij de stijl van je woonkamer. Dit kan variëren van minimalistische, neutrale ontwerpen tot kleurrijke, thematische kleden die een vrolijke noot toevoegen aan de ruimte.
 4. Veiligheid en functionaliteit: Een anti-slip onderkant is essentieel voor de veiligheid. Kies daarnaast voor kleden die stimulerend zijn voor de zintuigen van je kind, zoals kleden met verschillende texturen of educatieve elementen.
 5. Duurzaamheid: Gezien de intensiteit waarmee speelkleden gebruikt worden, is het belangrijk dat ze duurzaam zijn en gemakkelijk schoon te houden.

Extra overwegingen

 1. Wasbaarheid: Kies voor een speelkleed dat machine wasbaar is, om het schoonmaken te vereenvoudigen.
 2. Ecologische en gezonde opties: Overweeg milieuvriendelijke en niet-toxische materialen om zowel de gezondheid van je kind als het milieu te beschermen.
 3. Veelzijdigheid: Sommige speelkleden zijn ontworpen om meerdere functies te vervullen, zoals kleden met verwijderbare speelbogen of ingebouwde activiteiten voor kinderen.
 4. Opbergruimte: Sommige speelkleden hebben ingebouwde opbergmogelijkheden voor speelgoed, wat helpt om de woonkamer opgeruimd te houden.
 5. Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk is de keuze voor een speelkleed ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kies een kleed dat je mooi vindt en waarvan je denkt dat je kind er plezier aan zal beleven.

Door deze tips te volgen, kun je een speelkleed vinden dat niet alleen praktisch en veilig is voor je kind, maar ook een aanvulling vormt op je woonkamer. Zo creëer je een ruimte die zowel kindvriendelijk als stijlvol is.

Misschien ook interessant