Hoe kun je spint herkennen in je plant?

door Woonfanaat
spint herkennen

Heb je mooie planten staan? Dan is het laatste dat je wil spint in je plant. Het is een kleine mijt die een plant volledig kan aantasten. Maar als je er op tijd bij bent is het wel goed te behandelen. Zodat jij je plant kunt redden.

In planten komt spint veel voor. Het is soms zelfs vanuit een tuincentrum mee naar huis toe genomen. Op zich is er in eerste instantie weinig aan de hand. Maar je moet er dan wel op tijd bij zijn en de spint aanpakken. De mijt kan je complete plant en andere planten echt behoorlijk op de proef stellen en aantasten. Dat is wel het laatste dat je wilt.

Spint herkennen

Spint is een mijt die voortdurend op zoek is naar warme plekken. Je kunt het een heel verre neef van de spin noemen. Het overleeft dankzij de sappen van een plant. Deze sappen worden door de kleine mijt uit een plant gezogen, waardoor er witte plekjes op de bladeren ontstaan. Je kunt spint herkennen aan de witte plekjes op de bladeren. Meestal zitten de beestjes (die nauwelijks te zien zijn) aan de onderkant van het blad.

Hoe kun je spint echt voorkomen

Wanneer je een plant hebt die behoorlijk op de tocht staat, droge oude potgrond en een warme omgeving zijn ideaal voor spint. Daarnaast zijn ook planten die wat minder gezond zijn een ideaal doelwit. Kortom, gezonde planten en een goed beheerst klimaat helpen om spint te voorkomen. Het schoonhouden van gereedschappen is daarnaast een manier waarbij je spint kunt voorkomen.

De bestrijding van spint

Er zijn verschillende manieren waarop je spint kunt bestrijden. Door planten in de kou buiten te zetten bijvoorbeeld. Maar je moet natuurlijk wel opletten dat je plant hier tegen kan. De mijt kan namelijk niet overleven bij een temperatuur onder de 12 graden. Als dit niet lukt omdat de plant niet goed tegen kou kan is er echter nog een andere goede oplossing. Dit is het spuiten van water met een klein beetje zeep en spiritus.

Maar je moet natuurlijk niet te veel van deze combinatie op een plant spuiten. Ook je plant kan hierdoor aangetast worden.

Als je te laat bent bij de behandeling van spint zit er vrijwel niets anders op dan voor een nieuwe plant te kiezen.

Misschien ook interessant