Tuinieren met kinderen: zo maak je het leuk!

door Woonfanaat
Tuinieren met kinderen

De herfst is altijd een gezellige periode. Buiten kleuren de bomen prachtig oranje, rood en bruin, terwijl het binnen lekker warm en knus is. Een terugkerende klus in de herfst is de tuin opruimen, omdat deze vol blaadjes ligt. Heb je kinderen, dan kun je dit klusje ook samen doen. Zoek de mooiste bladeren uit en bewaar deze om er later mee te knutselen. Hieronder staan nog meer tips voor als je gaat tuinieren met kinderen.

De onderstaande tips maakt tuinieren met kinderen extra leuk:

  1. Aanschaffen kindertuingereedschap
  2. Tuinmeubilair opruimen
  3. Kleur in de tuin
  4. Zelfstandig grasmaaien
  5. Samen planten
  6. Vogelhuisjes

1. Aanschaffen kindertuingereedschap

Wist je dat er speciaal kindertuingereedschap bestaat? Denk maar bijvoorbeeld aan kleine bezems speciaal voor kinderhandjes. Laat de kids lekker sjouwen met de kinderkruiwagen en ze hebben binnen een handomdraai alle blaadjes in de tuin opgeruimd!

2. Tuinmeubilair opruimen

Naast de tuin winterklaar maken is het ook handig als je het tuinmeubilair een opknapbeurt geeft, voordat je ze opbergt. Maak de meubels dus schoon met een sopje en een doekje. Hier kunnen de kinderen ook prima een handje bij helpen. Heb je geen tuinhuis of andere ruimte om tuinmeubilair op te ruimen? Dan kun je er ook een beschermhoes omheen doen.

3. Kleur in de tuin

Winterharde planten voegen in de winter ook kleur toe aan de tuin. Denk maar aan bijvoorbeeld gerbera’s. Kinderen vinden dit ook zeker leuk! Ga dus samen naar het tuincentrum om plantjes te shoppen en de tuin gezellig te maken voor de winter. Laat ze zelf een aantal winterharde plantjes uitkiezen en plant ze vervolgens samen.

4. Zelfstandig grasmaaien

Gras is een goede ondergrond voor kinderen om op te spelen, want het is lekker zacht en doet minder pijn dan tegels bij valpartijen.

Gras maaien kunnen oudere kinderen ook zelf doen. In de lente moet het wekelijks gebeuren, dus je kunt het prima als een vaste taak aan de kinderen meegeven. In de herfst hoef je gras minder vaak te maaien. Heb je hier en daar kale plekjes in het gazon? Dan kun je deze in het begin van oktober opnieuw inzaaien.

5. Samen planten

Plant samen bloembollen met de kinderen. Geef aan op welk stukje ze de bollen mogen planten en laat ze hun eigen gangetje gaan. Daarnaast zijn grote bloempotten natuurlijk ook erg leuk om te vullen met bloembollen. Na het planten is het nog even wachten tot het voorjaar en dan is het een verrassing wat er allemaal uitkomt!

6. Vogelhuisjes

Vogelhuisjes zijn ook superleuk voor kinderen. De huisjes kun je zelf maken en versieren op een regenachtige middag. Vervolgens zoeken jullie samen een plek op om deze op te hangen. Als er vogeltjes voorbij komen, dan vinden de kinderen dat al helemaal geweldig. Vergeet de vogelnestjes ook niet schoon te maken (dit kun je ook samen met de kids doen).

Tuinieren met kinderen is opletten

Zoals je kunt lezen, is tuinieren met kinderen hartstikke leuk, maar je moet uiteraard altijd goed blijven opletten. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij het gebruik van tuingereedschap, want anders kunnen de kinderen zich misschien bezeren. Verder moet je ook opletten of planten niet giftig zijn, want soms stoppen kinderen per ongeluk iets in hun mond en dan is het natuurlijk niet goed dat ze er ziek van worden!

Misschien ook interessant