Tuinkas kopen: dit is waar je op moet letten!

door Woonfanaat
Tuinkas kopen

Steeds meer mensen genieten van hun tuin op verschillende manieren. De een kiest voor een tuin om heerlijk te zitten en genieten en de ander is graag in de tuin bezig. Waar een kas kiezen de perfecte oplossing is. Je kunt er heerlijk je eigen groenten in kweken of lekker in ontspannen door de mooiste planten en bloemen te kweken. Het ligt er dus maar net aan wat je wilt doen.

Bij het kiezen voor een kas zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je kunt denken aan het doel dat je hebt, de ruimte die je nodig hebt en het materiaal van de kas. Laten we er in dit artikel verder op ingaan.

Welk doel heb je met de kas?

Een tuinkas kopen die je met een duidelijk doel. Maar wat het doel is bepaald voor een groot deel wel waaraan je kas moet voldoen. De een wil er eigen groenten in kweken en de ander is meer op zoek naar een plek om zich even rustig in terug te trekken. Bijvoorbeeld om het stekken van planten en dit soort kleine bezigheden.

Het doel dat je hebt bepaald voor een groot deel ook de ruimte en hoogte van een kas. Je hebt kleine stekkasten voor in de tuin (waar je zelf niet in kan staan). Maar ook echte kleine tuinkassen waar je lekker in bezig kunt zijn. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Maar natuurlijk ook hoeveel ruimte je in de tuin hebt.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Voor het kweken van verschillende soorten groenten of bezig zijn met het stekken heb je een relatief grotere kas nodig dan wanneer je een soort groenten of enkele plant in de kas wil neerzetten. Maar je bent natuurlijk ook afhankelijk van de ruimte die je in een tuin hebt. Als er veel bomen staan, je weinig ruimte hebt of weinig zonlicht geniet is het misschien niet heel handig om voor een grote kas te kiezen. Zo zijn er nog tal van keuzes die je kunt maken.

Wat is het geschikte materiaal?

Er zijn kassen van verschillende soorten materiaal te koop. Je hebt de echt glazen inloop kas voor in de tuin. Maar ook varianten van plexiglas en zelfs plastic. Het ligt er dus aan wat je in de kas wil doen, welk doel je wil bereiken en wat de ruimte voor de kas is. Denk er ook goed over na bij de keuze voor het materiaal.
Wanneer je een kas voor de langere termijn kiest is ene glazen kas misschien de beste keuze die je kunt maken. Is het van tijdelijke aard? Kies dan voor een plastic variant.

Soorten ventilatie en warmte

Voor elk seizoen is het gebruiken van de kas verschillend. Waar je in de winter de warmte het liefst wilt behouden is een goede ventilatie voor de zomermaanden ook belangrijk. Je moet hier vooraf goed over nadenken. Zo hebben de glazen tuinkassen vaak verschillende ramen die open kunnen of een deur die eruit gehaald kan worden.

Misschien ook interessant