Veilig klussen doe je zo!

door Woonfanaat
Veilig klussen

Hoeveel ervaring je ook hebt als thuisklusser: een ongeluk zit in een klein hoekje. Met de juiste voorbereiding verklein je de kans op vervelende klusongelukken aanzienlijk. In dit artikel vertellen we je welke maatregelen je kunt treffen om jouw klusavontuur ongeschonden door te komen.

1. Zorg voor een goede werkplanning

Bedenk van te voren wat je allemaal nodig hebt voor de klus die je uit wilt voeren. Regel de juiste materialen, een afvalcontainer en eventueel voldoende klushulp. Zorg er bovendien zowel voor- als tijdens het klussen dat je de je werkplek netjes houdt. Ruim afval en sloopresten direct op. Dergelijk afval rond laten slingeren is namelijk niet alleen onhandig, maar zorgt ook voor struikel- en valgevaar. Zorg daarnaast dat er geen gereedschap rondslingert, maar dat je deze telkens netjes opbergt.

2. Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Het spreekt misschien voor zich, maar kies voor gereedschap dat ook echt voor de klus bedoeld is en dat goed onderhouden is. Defect of slecht onderhouden gereedschap brengt veel gevaren met zich. Als je in de hoogte gaat werken, zorg er dan ook voord dat je dit op een veilige manier doet door gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals een stabiele trap, ladder of een rolsteiger.

3. Zorg voor beschermende kleding

Bij het klussen dekken we vaak belangrijke spullen af om te voorkomen dat ze schade oplopen, maar vergeten we regelmatig om onszelf goed te beschermen. Zorg daarom voor goede werkschoenen van Bowork met een stalen neus en degelijke werkhandschoenen, maar ook een veiligheidshelm, gehoorbeschermers en een veiligheidsbril kunnen goed van pas komen.

4. Zorg voor schone lucht

Wellicht is dit niet iets waar je direct aan denkt, maar bij veel kluswerk komen chemicaliën kijken. Zo brengt alleen al het schilderen van een muurtje een hoop giftige stoffen met zich mee. Zagen, slijpen, slopen, verven (van losse materialen) en lijmen kun je dan ook het beste buitenshuis doen. Als je toch binnenshuis aan de slag moet is het belangrijk om goed te ventileren, zodat je ervan verzekerd bent dat je geen giftige stoffen inademt.

Misschien ook interessant