Veilig werken op hoogte met ankermiddelen

door Woonfanaat
veilig werken op hoogte

Werken op hoogte brengt valrisico’s met zich mee. Of je nu voor je werk of in je vrije tijd aan de slag gaat op het dak: valbeveiliging is van groot belang om veiligheid te kunnen waarborgen. Ankermiddelen is één van de beschikbare soorten valbeveiliging. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van ankermiddelen.

Soorten ankermiddelen

Je gebruikt een ankermiddel om jezelf vast te kunnen maken aan een constructie, zodat de klap bij een eventuele val wordt opgevangen. Welk middel geschikt is, is sterk afhankelijk van de omgeving en de werkzaamheden die je uitvoert. Daarbij heb je keuze uit tijdelijke en permanente ankerpunten.

  • Permanent ankerpunt: Geschikt wanneer je voor een langere termijn op één locatie wordt gewerkt en het plaatsen van leuningwerk geen optie is. Permanente ankerpunten kom je veel tegen op platte daken.
  • Tijdelijk ankerpunt: Geschikt wanneer je incidenteel werk verricht op een locatie. Bijvoorbeeld op een locatie die in aanbouw is of juist gesloopt wordt, waardoor leuningwerk ontbreekt.

Daarnaast zijn er ankermiddelen die vanuit één punt werken of mobiel ankerpunten die met je mee bewegen.

Ondergrond of constructie

Uiteindelijk bepaalt de omgeving waarin je werkt, welk ankermiddel geschikt is voor jouw werkzaamheden. Werk je met gladde wanden of op een vlakke vloer? Dan dien je ergens een gat te boren om een verankeringsoog aan te brengen. Beschik je over een deur- of raamopening? Dan kan een deuranker of mobiel ankerpunt een optie zijn. Uiteindelijk draait het erom dat het ankermiddel sterk genoeg is om de klap van een val op te kunnen vangen.

3. Gebruik van ankermiddelen

Het gebruik van ankermiddelen vraagt om voorzichtigheid en nauwkeurigheid. Zorg er altijd voor dat je in een zogenoemde ‘veilige zone’ staat op het moment dat je het ankerpunt plaatst en jezelf aanlijnt. Dit wil zeggen: altijd op voldoende afstand van de dakrand. Let ook op de eigenschappen van het verbindingsmiddel dat je aan het ankermiddel wilt koppelen. Het ene verbindingsmiddel heeft namelijk meer vrije valhoogte dan het andere.

Misschien ook interessant