Verduistering in de slaapkamer is belangrijk. Niet alleen omdat er dan geen daglicht of licht van straatlantaarns naar binnen schijnt, maar ook omdat het bijdraagt aan een betere slaap. Hoe je ervoor zorgt dat je slaapkamer voldoende verduisterd is? Met plisségordijnen!
Wat is een plisségordijn?
Een plisse gordijn is eigenlijk een soort zonwering. Het is vaak gemaakt van papier of stof en vouwt zich op als een harmonica. Je kunt kiezen voor een enkele of dubbele stof. Je hebt plisségordijnen met een koordbediening, kettingbediening of een handgreep bediening.
Welk type plisségordijn is het meest geschikt?
Er zijn verschillende type plisségordijnen. Allereerst heb je de standaard uitvoering. Bij deze soort kun je alleen de onderkant van het gordijn van boven naar beneden doen. Kies je voor verduisterende stof? Dan heb je overdag minder licht in de slaapkamer, tenzij je het gordijn helemaal open doet. Met de top down bottom up uitvoering kun je zowel de boven- als onderkant bedienen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het gordijn in het midden van het raam te laten hangen, waardoor je van zowel boven als onder lichtinval hebt. Tot slot heb je een dag en nacht uitvoering. Dit zijn eigenlijk twee plisségordijnen verwerkt in maar één systeem. Zo kun je kiezen voor twee verschillende stoffen of kleuren die boven elkaar hangen. Daar komt dan ook de naam vandaan, omdat je bijvoorbeeld voor overdag een lichtdoorlatende stof kunt kiezen en voor ‘s nachts een verduisterende stof.
Welke stoffen en kleuren zijn het meest geschikt?
Een verduisterende stof zorgt voor een donkere slaapkamer en laat geen licht door. Voor de slaapkamer wordt vaak gekozen voor een dubbele honingraat stof. Dit komt doordat een enkele stof gaten heeft bij de koorden, waar alsnog wat licht doorheen komt. Ook zorgt een dubbele honingraat stof voor extra isolatie door de aluminium laag aan de binnenkant. Wat betreft kleuren maakt het eigenlijk niet uit wat voor kleur je kiest. Wit en zwart kan bijvoorbeeld allebei, zolang de stof maar verduisterend is. Schijnt de zon op je raam en wil je dat het niet te snel warm wordt binnen? Dan kun je het beste kiezen voor een lichte kleur, doordat deze het zonlicht en dus de warmte reflecteert.