Verschil tussen beits en lak

door Woonfanaat
verschil beits en lak

Wanneer je een meubelstuk, tuinhek of de kozijnen onder handen wilt nemen kom je vaak voor een keuze te staan. Wil je de kozijnen in de lak zetten of juist in de beits. Welke je kiest is een beetje afhankelijk van waarom je dit wil doen.

Zo kies je als het om bescherming tegen stoten, vuil en verkleuring gaat voor een mooie en goede beits. Wil je een meubel kleur geven en beschermen? Dan kun je beter voor lakken gaan kiezen. Daarmee heb je direct antwoord op je vraag wat het verschil is tussen beits of lak. Maar dan zijn we er nog niet. Er is veel meer dan je moet weten over beits en lak. Daar vertellen wij je dan ook graag over.

Er zijn heel veel verschillende soorten lak, beits en andere behandel of middelen die beschermen. Welke moet kiezen is leggen wij je hieronder uit.

Wat is beits?

Een beits is een transparante lak die bescherming biedt tegen vuil en stoten. Het is een laag die je om een aantal jaren steeds opnieuw moet aanbrengen voor optimale bescherming. Je hebt het in verschillende dikte en voor een groot aantal verschillende houtsoorten. Hoe beter een beits beschermt hoe donkerder deze van kleur is. Zo heb je beschermende beits die je jaarlijks moet aanbrengen en beits die dikker is en dus beter beschermd. Maar ook een aantal jaren mee kan.

Wat is lak?

Lak is eveneens een transparante of kleurende lak die het hout beschermd. Je kunt het op een aantal manieren aanbrengen. Door een spuitbus maar ook aan de hand van een roller of kwast.

Er is nog een groot verschil tussen lak en beits. Waar lak vooral op het hout blijft liggen als een soort laagje trekt beits in het hout. Het biedt hierdoor beide op een geheel eigen wijze bescherming.

Misschien ook interessant