Verwarmingsbuizen wegwerken doe je zo

door Woonfanaat
verwarmingsbuizen wegwerken

Wil je de verwarmingsbuizen wegwerken? Een goede keuze. Dat maakt je woning modern en veel rustiger dan met verwarmingsbuizen of de radiatoren in het zicht. Laten we erover vertellen zodat je weet wat je te wachten staat!

Het wegwerken van verwarmingsbuizen of radiatoren in een woning kan best ingrijpend zijn. Je stopt ze namelijk niet zomaar even achter de muur. Daar komt dus echt wel een kleine tot soms grotere verbouwing bij kijken. Natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe het er op dit moment uitziet en wat de mogelijkheden zijn. Of wat je precies wilt wegwerken. Als je een radiator wilt wegwerken kun je denken aan een ombouw. Wil je ook de buizen uit het zicht? Dan is het ingrijpender.

De buizen van radiatoren zijn vooral bij nieuwbouwprojecten standaard in de muur verwerkt. Bij oudere huizen is dit vaak niet zo. Weet vooraf wat de mogelijkheden zijn en hoe je het moet aanpakken.

Radiator ombouw maken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een radiator weg te werken achter een ombouw. Ook wel koof genoemd. Dit is een van de meest eenvoudige manier om meer rust in huis te krijgen waarbij radiatoren je niet meer in de weg zitten. Voor het maken van een ombouw kun je het beste makkelijk te bewerken materialen kiezen. Een van deze materialen is MDF plaatwerk. Maar ook gipsplaten worden ervoor gebruikt. Omdat je deze materialen na plaatsing gemakkelijk kunt verven of op een heel andere manier kunt afwerken.

Als je voor een ombouw kiest is het belangrijk dat er voldoende ventilatie en warmte doorlaat aanwezig is. Zodat de radiator zijn functie niet verliest. Dit zou namelijk zonde zijn voor het op temperatuur brengen van een kamer.

Er zijn overigens ook maatwerk ombouwen te koop voor als je niet handig bent. Deze zijn in principe kant en klaar en kun je direct plaatsen. Het is wel belangrijk dat je weet welke koof je nodig hebt en of de ombouw ook om jouw radiator geplaatst kan worden. Een koof voor verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat alle leidingen netjes weggewerkt worden.

Verwarmingsbuizen wegwerken in de muur

Met name in oudere huizen liggen verwarmingsbuizen vaak in de weg. Dit komt omdat de radiatoren vaak later zijn geplaatst, vervangen of verplaatst. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven. Je kunt er ook voor kiezen om deze buizen weg te werken in muren. Maar dat is wel een meer ingrijpende keuze. Omdat er in de muren moet worden geslepen en leidingen verplaatst moeten worden. Wanneer je handig bent en weet wat je doet kun je dit prima zelf doen. Heb je geen twee rechterhanden? Dan kun je er beter een professional bij halen die dit voor je kan doen.

Verven en afwerken van buizen

Liggen de verwarmingsbuizen je niet in de weg maar mogen ze wel wat frisser? Dan kun je de buizen natuurlijk ook verven. Zodat ze minder opvallen. Het zijn vaak toch de buizen die door de warmte het eerst verkleuren waardoor ze zichtbaar worden omdat ze niet langer op de wandkleur wegvallen.

Voor het verven van buizen kun je het beste speciale verf gebruiken. Die minder ruikt als je de verwarming erna voor de eerste keer aanzet. Maar ook beter tegen de warmte kan. Zodat de verkleuring minimaal zal zijn.

Andere manier van verwarmen kiezen

Er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop je een woning kunt verwarmen. Je kunt door het kiezen van bijvoorbeeld vloerverwarming of elektrisch verwarmen met plintverwarming veel radiatoren uit het oog laten verwijderen. Met name als je niet langer gas wilt gebruiken is dit een goede optie.

Door het kiezen van een nieuwe manier waarop je de woning kunt verwarmen worden de buizen en radiatoren in een woning overbodig. Het is echter wel aan te raden om bij een bedrijf te vragen of de warmteopbrengst zoals je voor ogen hebt voldoende is. Daarmee voorkom je dat je achteraf in een te koude woning woont gedurende de koudere maanden.

Er is dus heel veel mogelijk om verwarmingsbuizen en radiatoren weg te werken. Het is er echt naar hoe je het voor ogen hebt en waarmee je geholpen bent. Wanneer je de keuze maakt om ook buizen in de muur te laten verwerken is het raadzaam om er een expert naar te laten kijken. Zo ben je verzekerd dat het goed en optimaal werkt nadat je ermee klaar bent.

Misschien ook interessant