Voordelen en nadelen van een glazen terrasoverkapping

door Woonfanaat
zon in de tuin

Een glazen terrasoverkapping voelt misschien als een grote uitgave, maar het maakt het mogelijk om bijna het hele jaar door te genieten van je tuin en de frisse buitenlucht. Een dergelijke overkapping wordt gemaakt van een houten of metalen frame dat glazen platen bevat. Als het materiaal van hoogwaardige kwaliteit is en goed wordt geplaatst dan heb je er jaren plezier van, maar er kunnen ook een aantal dingen mis gaan.

De nadelen van een glazen terrasoverkapping

Glas is doorzichtig en dat impliceert een aantal dingen. Het laat zonlicht door. Als je liever in de schaduw vertoeft dan moet je dus een extra systeem installeren om de zon te blokkeren. Eén mogelijke oplossing voor dat probleem is het gebruiken van melkglas, maar dat neemt ook direct een deel van het licht weg. Een voordeel van melkglas is dat vuil, stof en bladeren die op de terrasoverkapping liggen niet zo opvallen. Bij gebruik van helder glas moet je de terrasoverkapping vaker schoonmaken als je wilt dat het er netjes uitziet.

Gelaagd en kwalitatief hoog glas is duurder dan kunststof

Om veilig te zijn in storm en hagel moet het glas van je terrasoverkapping gelaagd en voldoende dik zijn. Dat betekent dat het aardig wat weegt en dat het hout of aluminium van de constructie ook stevig genoeg moet zijn om dit gewicht te dragen. De noodzaak om kwalitatief goede materialen te gebruiken resulteert in een hogere prijs dan bij bijvoorbeeld een kunststof terrasoverkapping.

De voordelen van een glazen terrasoverkapping

Glas is onderhoudsvriendelijk en het juiste glas is ook bestand tegen mos, schimmel, regen, hagel, sneeuw, enzovoorts. Het materiaal heeft een vrijwel onbeperkte levensduur en kan makkelijk schoongemaakt worden. Als je terrasoverkapping vuil is dan kun je het glas reinigen met alle mogelijke schoonmaakproducten. Hout en aluminium vereisen speciale schoonmaaktechnieken. Een ander voordeel van glas is de geluiddempende werking. In vergelijking met bijvoorbeeld een kunststof terrasoverkapping zal onder glas de regen veel minder lawaai veroorzaken.

Een sterke connectie met de natuur en oneindige mogelijkheden

Het grote voordeel van een glazen terrasoverkapping is natuurlijk de connectie met de hemel. Vanonder het glas zie je de vogels vliegen en de wolken voorbij trekken. Het is de beste plek om te genieten van het bliksemspektakel tijdens een flinke onweersbui. Je zit dus goed beschut onder je glazen terrasoverkapping én je kunt volop genieten van natuurlijke licht en het leven in je tuin. De oneindige hoeveelheid uitbreidingsmogelijkheden vormen een ander voordeel van dit materiaal. Je kunt allerlei soorten verwarming en licht installeren onder een glazen terrasoverkapping.

Misschien ook interessant