Welke rituelen gebruik jij om te ontspannen?

door Woonfanaat
rituelen om te ontspannen

Iedereen heeft zijn eigen rituelen om goed te kunnen ontspannen. Waar sommige juist erg actief zijn om te ontspannen, zijn andere juist bezig met zo min mogelijk bewegen. In beide gevallen kan het erg goed werken om goed tot rust te komen. Het is echter niet zo dat er maar een enkel ritueel is dat bij je past. Door verschillende rituelen af te wisselen, kun je op verschillende momenten goed tot rust komen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met wierook aan in bad te gaan om ultiem te rusten. Daarnaast kun je in dezelfde week ook yoga met een yoga bolster doen om te ontspannen tijdens een inspanning. Op deze manier wordt je lichaam gewend aan beide activiteiten en kun je perfect tot rust komen!

Creëer een rustige omgeving

Het is belangrijk dat je goed tot rust kunt komen in je eigen woning. Voor deze reden is het slim om een ritueel te creëren in je woning, net zoals je eigenlijk je slaapkamer hebt. Als je in de slaapkamer komt weet je lichaam dat het naar bed gaat. Hierdoor wordt het makkelijker om daadwerkelijk te kunnen gaan slapen. Als je in je woning een ruimte reserveert om tot rust te kunnen komen, werkt dit erg goed op je lichaam. Je kunt deze ruimte bijvoorbeeld aankleden met rustgevende kaarsen en je kunt er wierook aansteken. Het wierook zorgt ervoor dat je hele lichaam rustig wordt en je daadwerkelijk de rust kunt pakken die je nodig hebt.

Ademhalingsoefeningen als ritueel

Steeds meer mensen zijn bezig met het tot rust komen door goed op de ademhaling te letten. Hier heb je verschillende rituelen voor die je kunt volgen. De meest bekende zijn mediteren of yoga. Als je gaat mediteren let je op de ademhaling terwijl je in een rustige ruimte zit. Vervolgens kun je goed tot rust komen. Met yoga let je ook op je ademhaling, maar ben je meer inspannend bezig. Je kunt hiervoor makkelijk een yoga bolster voor gebruiken om de oefeningen nog beter te maken.

Sporten als rustgevend ritueel

Waar voor veel mensen ontspanning vooral zo min mogelijk activiteit is, kan het voor andere juist een inspanning vergen. Sporten kun je daarnaast ook zelf helemaal invullen. Een goede krachttraining kan je bijvoorbeeld erg helpen om alles in je hoofd op een rijtje te zetten, maar een rondje hardlopen kan ook al erg goed voor je zijn. Vooral op de zondagmorgen zie je veel mensen een rondje hardlopen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Op de zondagmorgen is het altijd erg rustig op de weg. Hierdoor is het erg fijn om goed tot rust te komen. Daarnaast kun je erg goed genieten van de natuur om je heen. Dit helpt goed bij het ontspannen!

Een sauna of warm bad

Een goede ontspanning kan natuurlijk ook zijn om de warmte op te zoeken. Je kunt hiervoor een sauna in je woning of in de tuin laten plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je alle narigheid eruit kunt zweten terwijl je goed na kunt denken en alles op een rijtje kunt zetten. Als je vervolgens uit de sauna komt ben je compleet ontspannen. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een sauna in de tuin te plaatsen. Een warm bad kan echter ook al erg goed helpen. Je kunt bijvoorbeeld kaarsen aansteken of een stokje wierook laten verbranden. Zo krijg je een fijne setting waarin je helemaal tot jezelf kunt komen. Dit ritueel kun je ook wekelijks doen op een vast moment. Zo kun je er weer helemaal tegenaan!

Misschien ook interessant