Zelf verbouwen? De beste brandvrije platen

door Woonfanaat
brandvrije platen

Zelf verbouwen is leuk en spannend want je kunt precies doen wat je wilt en leert ook nog het één en ander in het proces. Het is wel belangrijk om goed na te denken over je plannen want alles moet wel veilig en volgens de geldende voorschriften worden gedaan. Brandveiligheid is een belangrijk punt om naar te kijken. Als je gebruik maakt van goede brandvrije materialen, dan kun je voorkomen dat een klein ongelukje tot enorme schade leidt. Professionele bouwbedrijven maken daarom veel gebruik van brandvrije platen zoals de Promatect H. Deze wordt gemaakt door het merk Promat, de producent van de beste brandvrije platen die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Bedenk eerst wat de vereisten en jouw wensen zijn

De regels omtrent brandwering verschillen erg per gebouw. In de nieuwbouw worden bepaalde eisen gesteld aan de brandwerendheid van de bouwplannen en daar moet je je aan houden. Als je bezig bent aan een renovatie dan heb je meestal meer speelruimte. Bij verbouwingen die zo goedkoop mogelijk moeten blijven wordt veel gebruik gemaakt van de Pregyfeu onbrandbare gipsplaat. Deze is brandwerend en dat is in veel gevallen genoeg. Als je meer zekerheid wilt of moet inbouwen, dan kom je al snel bij Promat producten uit.

Promat gebruikt veel calciumsilicaten, een wonder in de wereld van brandveiligheid

Calciumsilicaat is een synthetisch materiaal dat wordt gevormd uit een mengeling van calciumoxide en silicaatdioxide. Het eindresultaat is een materiaal dat aanvoelt als een zacht soort steen. Afhankelijk van het vormingsproces kan het dichter en zwaarder of lichter worden gemaakt. Er zijn buigbare platen die niet zo waterbestendig zijn en andere varianten die ook buiten gebruikt kunnen worden omdat ze goed tegen regen en wind kunnen. Alle varianten vormen een effectieve barrière tegen hitte, vuur, rook en giftige gassen waardoor het gebruik ervan levens en andere gebouwen kan redden als er brand uitbreekt.

De producten van Promat

Promat heeft verschillende producten in de aanbieding die allemaal net op andere plekken ingezet worden. Promatec H is de meest veelzijdige plaat in hun assortiment. Deze kan zowel binnen als buiten gebruikt worden doordat hij water-, rot- en parasietbestendig is. Promatect 100 platen zijn wat fijner en makkelijker af te werken. Deze kunnen gebogen worden, waardoor ze ook in ronde constructievormen bruikbaar zijn. Ze zijn alleen geschikt voor binnenshuis. Als je een echte krachtpatser nodig hebt om een kamer met een geiser of een ander potentieel gevaar goed in te pakken, dan is Durasteel de beste optie. Deze plaat bevat staal aan beide kanten waardoor het ook bij explosies en krachtige stoten stabiel blijft.

Misschien ook interessant